Cartea de față reia anumite texte din ”Lumea lui Hind” (1998) și face parte din categoria reeditărilor revizuite. În perioada scursă de la prima editare, autoarea și-a rafinat stilul, în sensul consolidării unei maniere distincte. Scriitura tinde spre perfecțiune formală, iar eleganța caligrafică a relatării este frapantă. Cartea poate fi asemănată cu un vas superb, realizat de un artist orfevrier, cu migală și atenție pentru amănunte.
Ce se află în splendidul vas? În maniera consacrată a autoarei, întâmplări atroce dintr-o epocă foarte îndepărtată, fantezistă, cu elemente ținând simultan de epoca pietrei, dar și de epocile bronzului și a fierului. Personajele de prim plan ale povestirilor sunt femei războinice și dețin, de regulă, calități speciale, menite să le asigure poziții de conducere. Bărbații sunt, de regulă, niște inhibați, dacă nu cumva chiar niște estropiați. Femeile preferă parteneri neobișnuiți: un delfin, o primată cu aparența unei gorile, o reptilă fioroasă, dar capabilă de gesturi gingașe. Au loc numeroase scene sângeroase, victorioase fiind femeile.
Originalitatea cărții și farmecul ei se nasc din coabitarea improbabilă între o scriitură elegantă, bogată în metafore și o colecție de episoade atroce, capabile să-i satisfacă pe amatorii de senzațional.
Rodica Bretin, Amurgul elkilor (2021)
Adaugă la favorite legătură permanentă.